Koopkracht nagenoeg gelijk in 2018

Voor de meeste huishoudens blijft de koopkracht in 2018 nagenoeg gelijk. Als er in de persoonlijke situatie van mensen niets verandert, verandert er volgend jaar ook weinig in de portemonnee volgens de berekeningen van het Nibud.

Daarmee is het Nibud een stuk voorzichtiger dan het kabinet en het Centraal Plan Bureau (CPB). Die gingen uit van een gemiddelde koopkrachtstijging van 0,6 procent. Het Nibud waarschuwt dat mensen hierdoor niet te positief moeten gaan denken over hun koopkracht. Ze stellen dat de meeste koopkrachtverschillen tussen de -0,5 en 0,5 procent liggen. Dit is zo klein dat de meeste mensen er nauwelijks iets van zullen merken, aldus het Nibud.

Zorgpremie omhoog?
Volgend jaar gaat voor iedereen de premie voor de zorgverzekering omhoog. Tenminste dat was de verwachting van het kabinet. Toch kondigde de eerste verzekeraar DSW een premieverlaging in plaats van een premieverhoging aan. Dit gaat tegen alle verwachtingen in, maar de kans is groot dat de premie van andere zorgverzekeringen dan ook lager uitvalt.

Daarbij hebben de aanstaande coalitiepartijen gelukkig de voorgenomen verhoging van het eigen risico naar 400 euro geschrapt. Dat is goed nieuws. DSW had echter nog een verrassing en verlaagde het eigen risico voor DSW-klanten juist met een symbolisch bedrag van 385 naar 375 euro. Volgens directeur Oomen dient deze verlaging als protest om een betere verdeling van zorgkosten tussen zieke en gezonde mensen voor elkaar te krijgen.

Tip: Uiterlijk op 12 november worden de premies voor 2018 bekend gemaakt. Neem dit najaar sowieso je zorgverzekering onder de loep.

AOW’ers met een aanvullend pensioen
AOW-gerechtigden met een aanvullend pensioen van 15.000 euro bruto per jaar of meer gaan er op achteruit. Dit komt doordat het aanvullend pensioen meestal niet wordt geïndexeerd. Hierdoor moeten ook mensen die met prepensioen zijn en nog geen AOW krijgen rekening houden met een koopkrachtdaling. De bruto AOW-uitkering stijgt wel, maar minder dan de lonen.

De ouderenkorting stijgt met 126 euro per jaar voor inkomens tot ruim 36.000 euro, en dit is voor AOW-gerechtigden zonder of met een klein aanvullend pensioen voldoende om de verwachte uitgavenstijgingen in 2018 van te kunnen betalen. Ze gaan er dus iets op vooruit, maar zullen daar nauwelijks iets van merken omdat het om enkele euro’s per maand gaat.

Koopkrachtberekenaar
Wil je weten wat er volgend jaar met jouw koopkracht gebeurt? Met de gratis tool van het Nibud, de Koopkrachtberekenaar, kun je eenvoudig kijken hoeveel je koopkracht er in 2018 op voor- of achteruitgaat.

Hypotheek aanvragen?

Hypotheek oversluiten?