De huizenprijzen blijven maar stijgen, maar toch is voor het eerst in vijf jaar dat het aantal hypotheken in één kwartaal is gedaald. In de eerste drie maanden van 2018 werden er 80.000 hypotheken verstrekt. Dit is zo’n 3% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Voornamelijk de starters hebben hieronder te lijden. Er bleek een afname van 11% in leningen voor starters. Ondanks de afname van het aantal is wel de hoogte van de hypotheeksom gestegen naar een gemiddelde van 300.000 euro, het hoogste gemiddelde ooit.

De voornaamste redenen dat het aandeel van de starters is afgenomen komt voornamelijk doordat het voor de starter moeilijker is geworden. Vorig jaar kon de starter nog 101% van de koopsom financieren en sinds 2018 is dat nog maar 100%. Dit betekent dat alle bijkomende kosten uit eigen middelen gefinancierd dienen te worden. Dit loopt vaak al op tot meer dan 10.000 euro.