In veel gevallen betekent een lagere rente een lagere maandlast voor je hypotheek. Hoe lekker zou het zijn om het jaar goed te starten door minder te gaan betalen? Daarom geven we deze maand zeven manieren om je hypotheekrente te verlagen.

#1 Koop een andere woning
Verhuizen doe je natuurlijk niet zomaar. Maar wanneer je toch al eens hebt nagedacht over een andere woning dan zou een lagere maandlast natuurlijk een mooie bonus zijn. Of een groter huis met dezelfde maandlast als je nu betaalt. Heb jij een hogere rente en stap je door de verhuizing over naar de huidige rentes dan kunnen we dat heel vaak realiseren voor onze klanten. Het verkopen van je woning is in de huidige markt vrijwel altijd snel gebeurd dus snel maar eens rondkijken naar die nieuwe woning en een afspraak bij ons inplannen.

Kosten: onder andere makelaarskosten, advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten en notariskosten.

#2 Pas je rentevaste periode aan
Als je niet wilt verhuizen dan biedt oversluiten de meeste mogelijkheden voor een lagere rente. Oversluiten is het aflossen van je oude hypotheek en het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Nou ja, eigenlijk andersom want het geld van de nieuwe hypotheek wordt gebruikt om de oude af te lossen. Het voordeel van oversluiten is dat je zonder te verhuizen opnieuw je rente vast kunt zetten tegen de huidig lage tarieven.

Kosten: bij oversluiten betaal je boeterente en advieskosten.

#3 Stap over van geldverstrekker
Wanneer je kiest om over te sluiten zoals genoemd in optie twee dan kun je ook voor een nieuwe geldverstrekker kiezen. Het is dan geen interne oversluiting, maar je stapt echt over naar een andere partij. Er is de afgelopen jaren een flink aantal hypotheekverstrekkers bijgekomen op de Nederlandse markt. Vaak hebben ze lage rentes en aantrekkelijke voorwaarden. Maar let op, hoewel het misschien logisch lijkt om voor de laagste rente te kiezen, bekijk toch ook goed of de voorwaarden wel gunstig voor je zijn. Soms is het verstandig om voor een iets hogere rente te kiezen wanneer dit je betere voorwaarden oplevert. Sluit je je hypotheek over? Kijk dan ook gelijk even samen met onze adviseur of de aflosvorm die je hebt nog steeds helemaal bij je wensen past.

Kosten: bijvoorbeeld boeterente, advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten en notariskosten.

#4 Pas je hypotheekvorm aan
Soms is verhuizen geen optie en oversluiten niet gunstig of te duur. Zijn er dan helemaal geen mogelijkheden? Toch wel; veel banken rekenen voor een annuïteitenhypotheek een lagere rente dan voor een aflossingsvrije hypotheek. Vind je het toch al een goed idee om maandelijks af te gaan lossen, dan is de lagere rente mooi meegenomen. Het is in dit geval dus al voldoende om voor een andere aflosvorm te kiezen om een lagere rente te krijgen.

Kosten: advies- en administratiekosten.

#5 Laat je huis taxeren
Wanneer je huis sinds het afsluiten van de hypotheek in waarde is gestegen kun je in veel gevallen door het aanleveren van een taxatierapport in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente. Dit is alleen van toepassing wanneer je door de hogere waarde (of door aflossingen op de hypotheek) in een lagere risicoklasse terecht komt. Een lagere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde betekent immers minder risico voor de bank. Soms kom je nét niet in een lagere risicoklasse terecht. Kijk dan eens of je dat stukje hypotheek extra af kunt lossen. Zo krijg je het alsnog voor elkaar.

Tip: Het overstappen naar een lagere risicoklasse kun je soms ook combineren met één van de bovengenoemde mogelijkheden. Hierdoor heb je dubbel voordeel.

Kosten: advies-, administratie- en taxatiekosten.

#6 Lever je WOZ-beschikking aan
In aanvulling op punt vijf is het soms ook voldoende om bij een gestegen WOZ-waarde de beschikking aan te leveren en zo voor een lagere hypotheekrente in aanmerking te komen. Je toont hiermee dan de waarde van de woning aan en hebt geen taxatierapport nodig. Dit kan niet bij alle geldverstrekkers. Informeer eerst even bij ons wat je mogelijkheden zijn.

Kosten: eventueel advies- en administratiekosten.

#7 Rentemiddeling
Lukken alle bovenstaande tips niet en wil je toch graag je rente verlagen? Dan is rentemiddeling misschien iets voor jou. Gelukkig bieden vrijwel alle geldverstrekkers dit tegenwoordig aan. Bij rentemiddeling wordt je hypotheekrente gemiddeld met het huidige markttarief. Doordat dit een interne administratieve handeling is, zijn de kosten lager dan bij oversluiten. Je moet wel dezelfde boeterente betalen als bij oversluiten, maar groot verschil is dat je deze niet direct hoeft te betalen maar dat deze verrekend wordt in de nieuwe hypotheekrente. Hierdoor valt de rente natuurlijk niet zo laag uit als bij oversluiten, maar dat komt doordat je de boeterente over de resterende looptijd alsnog betaalt.

Kosten: advies-, en administratiekosten

Bel ons voor advies
Wil jij ook een lagere rente gaan betalen op je hypotheek? Bel ons dan direct voor het maken van een afspraak. We rekenen de verschillende mogelijkheden voor je door en leggen je precies uit wat het voordeel is en hoe hoog de kosten zijn. Vervolgens maken we alles voor je in orde. En weet dat je van ons een eerlijk advies krijgt. Zijn de kosten die je moet maken te hoog en verdien je ze daardoor niet terug? Ook dan vertellen we je dat. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Hypotheek aanvragen?

Hypotheek oversluiten?