We weten allemaal wat er aantrekkelijk is aan een aflossingsvrije hypotheek: je hoeft pas aan het einde van de looptijd af te lossen. Daardoor blijven je maandlasten lekker laag. Maar misschien is het je al eens opgevallen dat de hypotheekrente die gehanteerd wordt bij een aflossingsvrij deel hoger is dan die op een lineaire of een annuïteiten hypotheek. Dat is ook wel logisch: er wordt niet tussendoor afbetaald en dat levert de hypotheekverstrekker een bepaald risico op. En daar wil hij wat voor terugzien.

Renteopslag bij aflossingsvrij
Om die reden hanteert de hypotheekverstrekker een opslag bij aflossingsvrije hypotheken. Sinds 2013 hebben banken die opslag echter steeds groter gemaakt. Tot 2013 was een opslag van 0,2 procent vrij gebruikelijk, maar in 2018 lag dat bij de drie grootste banken van ons land intussen heel anders. Slechts één van hen hanteert bij een rentevaste periode van 10 jaar inderdaad nog die 0,2 procent, maar bij een rentevaste periode van 20 jaar is het verschil bij alle drie veel groter, oplopend tot een verschil van wel 0,85 procent.

Vergelijken kan lonen
Je krijgt met de opslag te maken bij het afsluiten van je hypotheek, maar ook bij het einde van je rentevaste periode. Je bank zal je dan immers een nieuw voorstel doen en daar zal de dan bij jouw bank geldende renteopslag in meegenomen worden. En dan kan dat voorstel flink tegenvallen. Je zult dan moeten kiezen tussen het voorstel accepteren of kosten maken om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Des te meer geldt dan dat rentetarieven vergelijken kan lonen. Als je immers ergens anders een (veel) lagere rente aangeboden krijgt, dan kunnen de kosten die je daarvoor moet maken ruimschoots uit. Dat geldt ook als je rente nog een tijd vast staat en je elders een lagere rente zou kunnen betalen. Ook in dat geval is oversluiten een goede optie.

We helpen graag
Heb je een aflossingsvrije (of spaar) hypotheek en roept deze informatie vragen bij je op? Neem dan alsjeblieft contact met ons op. We nemen de mogelijkheden graag met je door.

Hypotheek aanvragen?

Hypotheek oversluiten?