De historisch lage hypotheekrente is voor steeds meer Nederlanders reden om hun hypotheek over te sluiten, waardoor hun woonlasten aanzienlijk verlaagd kunnen worden. Zo is het aantal overgesloten hypotheken in 2018 met maar liefst 85 procent gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Zij verwacht dat deze stijging ook dit jaar doorzet. Zo is het aantal oversluitingen in het eerste kwartaal van 2019 met 92 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.

Woonlasten verlagen
Door de oververhitte woningmarkt is het niet alleen voor starters steeds moeilijker om een voet tussen de deur te krijgen. Ook doorstromen van een bestaande naar een nieuwe koopwoning wordt steeds lastiger. De Hypotheker constateert dat steeds meer Nederlanders er vanwege de aanhoudende lage rente voor kiezen hun hypotheek over te sluiten en zo hun woonlasten te verlagen.

Grote steden
Vooral 55-plussers sluiten hun hypotheek over (44,5 procent van het totale aantal oversluiters), gevolgd door de leeftijdscategorie 45 tot 55 jaar (29,8 procent). Met name huizenbezitters waarvan de hypotheek al enige tijd loopt, hebben vaak nog een hogere rente boven de 4 of 5 procent. Ook in de grote steden lijken veel woningbezitters te willen profiteren van de huidige lage rentes. Van de grote steden laat Den Haag (+117 procent) de grootste stijging zien in aantal oversluiters ten opzichte van 2017, gevolgd door Rotterdam (+84 procent), Utrecht (+69 procent) en Amsterdam (+57 procent).

Langere rentevaste periode
Huizenkopers kiezen daarnaast steeds vaker voor een langere rentevaste periode. In 2017 koos nog 16,6 procent voor een rentevaste periode van 30 jaar. In 2018 gold dat al voor bijna een kwart van de huizenkopers: een stijging van 44 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. De rentevaste periode van 20 jaar is in 2018 het populairst. Van de huizenkopers heeft 45,7 procent hiervoor een voorkeur. Het aantal Nederlanders dat kiest voor de tot voor kort populaire 10 jaarsrente is in het afgelopen jaar juist sterk gedaald, met 18 procent.

Oversluiten erg gunstig
“Aangezien de hypotheekrente al lange tijd historisch laag is, is oversluiten nog steeds erg gunstig. Het oversluiten van een hypotheek is vooral interessant voor huizenbezitters bij wie de rentevaste periode binnen nu en twee jaar afloopt”, zegt Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker. “Dit komt doordat de boete die ze aan hun geldverstrekker moeten betalen niet meer zo hoog is. Door het stijgende aantal aanbieders liggen de rentepercentages van de rentevaste periodes dichter bij elkaar, waardoor een langere rentevaste periode aantrekkelijk is.”

Hypotheek oversluiten?

Hypotheek aanvragen?