Had jij ook dat klassieke idee van je huis verkopen na je pensionering en vervolgens de overwaarde gebruiken om te huren en lekker van te leven? Het voordeel is duidelijk, het nadeel is dat je wel je eigen, fijne huis uit moet. Een aantal hypotheekverstrekkers biedt nu echter een alternatief. Zij bieden producten aan waarbij je op wat hogere leeftijd van de overwaarde in je eigen huis kunt genieten.

En dat is natuurlijk fijn als je bijvoorbeeld iets ruimer wilt leven en dus na je pensionering maandelijks net iets extra’s nodig hebt. Of als je kleinkind gaat studeren en je financieel iets wilt doen. Of als je voor een speciaal feest of een bijzondere reis eens een bepaald bedrag in één keer nodig hebt.

Hoe werkt het?
Het draait om de overwaarde in je huis. Wat is het nu waard, is er nog een hypotheekschuld en zo ja, hoe hoog is die? Is er voldoende overwaarde, dan sluit je een nieuwe hypotheek (zo nodig naast je bestaande hypotheek), waarbij je een deel van je overwaarde kunt lenen. Eén van de aanbieders hanteert bijvoorbeeld de helft van de waarde van je woning als grens. Zoals gezegd kun je een bedrag ineens uitbetaald krijgen, maar ook een maandelijkse aanvulling op je inkomen. De rente die je verschuldigd bent betaal je niet, maar wordt bij het geleende bedrag opgeteld. Je hebt dus geen extra maandlasten. Met de huidige lage rente is de maandelijkse optelling ook laag en dat is natuurlijk extra aantrekkelijk. Er moet pas worden terugbetaald bij verkoop van de woning of bij overlijden.

Voorwaarden
De eerste voorwaarde is genoemd: er moet overwaarde in je huis aanwezig zijn. Verder verschillen de voorwaarden per verstrekker. Zo kan de voorwaarde zijn dat bij meerdere aanvragers beiden de AOW-gerechtigde leeftijd moeten hebben bereikt of beiden minimaal 65 jaar moeten zijn. Zou er een restschuld resteren na verkoop of na overlijden, dan is die onder voorwaarden soms wel en soms niet voor rekening van de hypotheekverstrekker.

Denk ook aan de nadelen!
Het grote voordeel is natuurlijk dat je geld vrijmaakt om extra van het leven te genieten, zonder dat je maandlasten stijgen en zonder dat je hoeft te verhuizen.

Daar staat tegenover dat je minder nalaat aan je erfgenamen bij je overlijden. En omdat je hypotheekschuld stijgt hou je minder overwaarde over bij het afsluiten van een eventuele latere hypotheek. Je zult zelf moeten bepalen in hoeverre deze nadelen voor jou groter zijn dan de voordelen.

Kom eens met ons praten
Wil je eens van gedachten wisselen over de bestaande producten en de precieze mogelijkheden van de verschillende aanbieders bespreken? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Dan zetten we alles rustig met je op een rijtje.

Hypotheek oversluiten?

Hypotheek aanvragen?