Het verduurzamen van je huis, oftewel het nemen van energiebesparende maatregelen, heeft meerdere voordelen. Maar wist je huis er ook meer waard van wordt? Een beter energielabel levert in sommige gevallen een waardestijging op van wel 16%. Dat is zeker de moeite waard!

Verbeteren energielabel
Onderzoekers van Altum AI, een leverancier van vastgoeddata aan onder meer banken en verzekeraars, heeft onderzoek gedaan naar de invloed van het energielabel op de waarde van woningen in de twintig grootste steden van Nederland.

De onderzoekers hebben in beeld gebracht hoeveel procent de woningwaarde gemiddeld stijgt wanneer het energielabel stijgt van het huidige label naar energielabel A. Hieruit blijkt dat het sterk afhankelijk is van de locatie of en zo ja hoeveel de woningwaarde stijgt.

Groot verschil per stad
In Rotterdam betekent een verbetering van het energielabel E naar A een stijging van ruim 8% van de woningwaarde. In Den Haag kan een maximale verduurzaming, van G naar A, zelfs een woningwaardestijging van bijna 14% teweeg brengen.

Amsterdam valt uit de toon doordat de woningmarkt daar sterk onder druk staat. Hier stijgt de woningwaarde pas bij een flinke stap, bijvoorbeeld van energielabel F of G naar A met 7%. Wanneer de woning ‘slechts’ van label B of C naar A gaat, stijgt de woningwaarde daar met ongeveer 2%. Maar ondanks de beperkte stijging van de woningwaarde, loont ook hier verduurzamen nog steeds in veel gevallen door de combinatie met de daling van de maandelijkse energielasten. Zo wordt de investering toch nog in een paar jaar terugverdiend.

Ter indicatie: Bij een koopwoning van 250.000 euro met energielabel G zou een verandering naar energielabel A tot een waardestijging van ruim 41.000 euro leiden. Dat is in veel gevallen ruimschoots voldoende om de investering winstgevend te maken, nog zonder de dalende energielasten in de berekening mee te nemen.

Financiële kwestie
Veel woningbezitters die wel willen investeren in hun woning, geven aan dat ze dit niet doen omdat ze er geen geld voor hebben. Het is echter vaak mogelijk om de hypotheek te verhogen of een krediet af te sluiten voor het (verbouwen en) verduurzamen van je huis. Natuurlijk moet er dan een rekensom gemaakt worden of de kosten opwegen tegen de investering en hoe snel je deze terugverdient. Maar ook daar kunnen we je bij helpen.

En wat vaak niet benoemd wordt, maar wel belangrijk is om je te realiseren, is dat een huis met een laag energielabel op termijn zelfs minder waard kan worden omdat kopers de voorkeur geven aan een huis met een hoog energielabel.

Wil jij ook je huis verduurzamen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Hypotheek aanvragen?

Hypotheek oversluiten?