De gouden regels voor een bezichtiging

Je hebt bij de makelaar een super leuk huis gezien en de stoute schoenen aangetrokken om te bellen voor een afspraak. Yes! Erg leuk natuurlijk, maar stiekem ook best spannend. Misschien wordt dit wel je volgende thuis. Je wilt serieus genomen worden door de makelaar, maar ook niet té enthousiast overkomen. Wat zijn de ongeschreven regels en wetten van het bezichtigen van huizen?

#1 Neem gereedschap mee
Bereid je goed voor door eigen gereedschap mee te nemen, zoals een meetlint, waterpas, fotocamera en een knikker. Als die laatste een vrije val over de vloer maakt, weet je genoeg. Gebruik hierbij wel je gezond verstand. Je mag best de speurneus uithangen (graag zelfs), maar overal met een schroevendraaier of sleutel in het houtwerk steken kan irritaties opwekken.

#2 Vragenlijstje
In het verlengde van je eigen gereedschap meenemen, adviseren we je om ook een vragenlijstje mee te nemen. Wat wil je graag weten over de woning? Schrijf die vragen op zodat je ze ter plekke niet vergeet te stellen. Je kunt ook aan het einde van de bezichtiging nog even snel het lijstje langslopen om te kijken of alles ter sprake is geweest. Je zult de eerste niet zijn die ter plekke spontaan de helft van zijn vragen vergeet te stellen en daardoor achteraf informatie mist.

#3 Temper je enthousiasme
Vind je de woning geweldig en zie je jezelf daar al helemaal wonen, laat dat dan vooral niet te duidelijk merken. Te veel enthousiasme verbetert je onderhandelingspositie niet.

#4 Kinderen kunnen hinderen
Kinderen vragen bij een bezichtiging vaak veel aandacht. Natuurlijk zijn ook zij nieuwsgierig en willen ze graag alles ontdekken. De praktijk leert dat dit zoveel afleidt dat je bij vertrek zomaar een groot deel van het huis ‘gemist’ hebt. Regel daarom oppas zodat je de rust hebt om goed om je heen te kijken en vragen te stellen.

#5 Laat je mobiel in je zak
Makelaars zijn gewend aan klanten die met de telefoon in de hand foto’s maken. Maar houd je telefoongebruik binnen de perken. Door voortdurend je achterban op de hoogte houden van de ontwikkelingen scoor je geen punten.

#6 Wees nieuwsgierig
Je wilt deze woning misschien kopen, dus onderzoekend rondkijken mag! Tik gerust op de ruiten, trek vaste kasten open, laat de kranen eens flink lopen en trek het toilet door. Bekijk ook in de keuken de kastjes en apparatuur goed. Dat voorkomt vervelende verrassingen achteraf. Indruk maken? Doe alsof je de buitenboel bekijkt, maar spiek ondertussen even naar de datum die vaak in de rand van het dubbelglas staat. Klop dan op het raam en zeg ‘Uit 1998 hè?’.

#7 Laat wat van je horen
Het is niet alleen beleefd om na de bezichtiging wat van je te laten horen, het is ook een kans. Misschien vond je dit huis niks. Maar met jouw feedback heeft de makelaar misschien wel een andere woning die wel beter bij jouw wensen past.

Hypotheek aanvragen?

Hypotheek oversluiten?

DGB inboedelverzekering afsluiten in Badhoevedorp