Een nieuwbouwhypotheek: nét even anders

Je bent er uit: je nieuwe huis wordt een nieuwbouwwoning. Misschien vraag je je af of de hypotheek voor een nieuwbouwhuis hetzelfde werkt als bij een bestaande woning? We zullen het je vast verklappen: nee. Maar we leggen je graag uit hoe het dan wel zit.

Spannend, een nieuwbouwwoning! Lees voordat je je verliest in bouwtekeningen en alle keuzes in meer- en minderwerk dit artikel even rustig door. Want een nieuwbouwwoning aankopen gaat net even anders dan bij een bestaand huis.

In drie stappen naar de aankoop:

Stap 1: haalbaarheid
Voordat je tot de koop kunt overgaan, wil de projectontwikkelaar vaak zwart op wit zien dat je de woning ook echt kunt financieren. Hiermee kunnen wij je helpen: we bekijken je financiële gegevens en geven bij een positief resultaat een verklaring af dat je de woning kunt betalen.

Stap 2: koop-/aanneemovereenkomst
Zo, de check is gebeurd. De volgende stap is het tekenen van de koop-/ aanneemovereenkomst. Dit is het contract waarmee je de woning aankoopt. Je hebt dit document straks ook nodig voor het afsluiten van de hypotheek.

Stap 3: hypotheekofferte
Nadat we samen hebben gekeken welke hypotheek het beste bij je past, vragen we je hypotheekofferte aan bij de bank. Alle benodigde stukken worden verzameld en de offerte getekend. Zodra de bouwperiode start, teken je de hypotheekakte bij de notaris. Gefeliciteerd!

We zeiden het al: nieuwbouw kopen gaat nét even anders:

In stappen betalen
De financiering van een nieuwbouwhuis is anders geregeld dan bij een bestaande woning. De hypotheek groeit namelijk mee met de bouw van je huis. Zodra je de hypotheekakte tekent, betaal je de grond en de eventuele bouwtermijnen die al zijn vervallen.

Bouwdepot
Na de eerste betalingen bij de notaris, zet de bank het resterende hypotheekbedrag op een speciale rekening: het bouwdepot. Uit dit bouwdepot worden de facturen betaald die je tijdens de bouw van de aannemer krijgt. Wanneer de bouw vordert, stuurt de aannemer steeds een factuur voor de volgende termijn. Het schema van de betalingen staat in de koop-/aanneemovereenkomst.

Bouwrente
Teken je de koop-/aanneemovereenkomst pas terwijl de bouw al van start is gegaan? Dan heeft de aannemer al kosten gemaakt en deze bedragen in feite voorgeschoten. Om hem daarin tegemoet te komen, betaal je bouwrente. Of dit van toepassing is en hoeveel kun je vinden in de koop-/aanneemovereenkomst.

Rente tijdens de bouw
Dit is een ingewikkeld verhaal. Over het bedrag dat in je bouwdepot staat, ontvang je rente. Ondertussen betaal je rente over het gehele hypotheekbedrag dat je hebt geleend. Door de bedragen die je tijdens de bouw aan je aannemer betaalt, wordt het bedrag in je bouwdepot steeds lager (zie het kopje bouwdepot). Het gevolg: je ontvangt minder rente. Tegelijk blijft het rente- en aflossingsbedrag dat je moet betalen aan de bank hetzelfde. Naarmate de bouw vordert, nemen je hypotheeklasten (wat je betaalt minus wat je ontvangt) dus toe. Om te voorkomen dat je tijdens de bouw dubbele lasten hebt, kun je ervoor kiezen om dit verschil mee te financieren in je hypotheek. Realiseer je alleen wel dat dit stukje hypotheek straks niet in box 1 valt en de rente dus niet aftrekbaar is.

Meerwerk
Zit er nog geen keuken en/of badkamer in je woning? Of wil je kiezen voor die uitbouw waardoor de woonkamer een stuk groter wordt? Deze extra’s heten meerwerk. Meestal kun je maximaal 25% van de koopsom als meerwerk meefinancieren in je hypotheek.

Goed advies verdient zich terug
Juist bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is goed advies ontzettend belangrijk. Niet alleen zie je dit straks terug in je maandlasten, maar het kan je ook extra bestedingsruimte opleveren. De financiering van een nieuwbouw hypotheek is namelijk best een puzzel en daar vraag je het beste een expert voor. Aan tafel met een expert? Bel ons dan snel voor het maken van een afspraak. We rekenen je graag voor wat je mogelijkheden zijn.

Hypotheek aanvragen?

Hypotheek oversluiten?

Nieuwbouw