Gevolgen coronavirus voor je huis en hypotheek

Door de uitbraak van het coronavirus zitten we met zijn allen in een crisissituatie en leven we ineens van nieuwsbericht naar journaal naar persconferentie. De wereld waarin we leven lijkt iedere paar dagen te veranderen door maatregelen die worden genomen voor onze veiligheid, maar die tegelijk een grote impact hebben op ons leven zoals we dat gewend zijn. Momenten waar we ons op verheugden zoals een verjaardag, een bruiloft, een vakantie of een festival, gaan voorlopig niet door. We kunnen bijna niet vooruit kijken en veel mensen maken zich zorgen over hun gezondheid. En misschien heb je ook wel zorgen over je financiële situatie.

Dat begrijpen we. Want voor velen van ons vallen zekerheden weg en alles verandert zo snel dat de gevolgen nog moeilijk te overzien zijn.

Gevolgen woningmarkt
Wat de gevolgen zullen zijn voor de woningmarkt, is nog moeilijk in te schatten. Tot nu toe zien we dat aankopen nog door gaan. Maar het zou kunnen dat door het stilvallen van de economie en de toegenomen onzekerheid minder huizen worden verkocht.

Aan de andere kant is de krapte op de woningmarkt groot. Ook de hypotheekrente is nog steeds ontzettend laag waardoor meer geleend kan worden. Economen verwachten nog steeds een stijging van de huizenprijzen in 2020, maar minder sterk dan eerst voorspeld.

Gevolgen hypotheekrente
De afgelopen week heeft een aantal geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Dit komt doordat de kaptiaalmarktrente gestegen is als gevolg van de coronacrisis. Door de crisis zijn de risico’s van leningen groter geworden omdat bedrijven moeite krijgen om aan hun verplichtingen te voldoen. Banken houden daarom rekening met kredietverliezen.

Daar tegenover staan de maatregelen van de Europese Centrale Bank, die met een uitbreiding van het opkoopprogramma veel extra geld in de economie pompt. Het is afwachten of dit voldoende is om de rente te blijven drukken.

Piek in hypotheekaanvragen
De aanvragen voor hypotheken gaan gewoon door. Er is zelfs sprake van een toename, vooral van woningbezitters die hun hypotheek oversluiten. Gelukkig zijn wij, net als banken en verzekeraars, de afgelopen jaren steeds meer digitaal gaan doen. Bijvoorbeeld met behulp van klantportalen en webcam. Dat komt nu goed uit.

Vooralsnog kunnen alle aanvragen nog gewoon afgehandeld worden en zijn er daardoor geen grote vertragingen. Het kan zijn dat de doorlooptijden op gaan lopen doordat veel werknemers thuiswerken. Dit zou versterkt kunnen worden als de ziektemeldingen oplopen.

Hypotheek eerder oversluiten
De coronacrisis kan een reden zijn om het oversluiten van je hypotheek eerder op te pakken dan je misschien van plan was. Niet vanwege die paar rentestijgingen, de rente is immers nog steeds laag. Door nu over te sluiten, kies je voor de zekerheid van een blijvend lage maandlast. Zekerheid in onzekere tijden zeg maar.

We willen er allemaal nog niet echt over nadenken, maar wanneer de crisis aanhoudt en je terugvalt in inkomen of je baan verliest, is oversluiten misschien wel niet meer mogelijk.

Geldstress? Deel je zorgen en vraag hulp
Als je minder inkomen hebt en niet al je rekeningen meer kunt betalen, dan geeft dat financiële stress. Je kunt daar zelfs ’s nachts van wakker liggen. Het is belangrijk om deze stress te verlagen, want stress zorgt ervoor dat je niet altijd de juiste (financiële) beslissingen neemt. Je kunt rust en ruimte in je hoofd creëren door je zorgen te delen. Je kunt je zorgen natuurlijk bespreken met iemand die je dierbaar is. Maar weet dat wij er ook voor je zijn.

Neem gerust contact met ons op wanneer je je zorgen maakt over je financiën. Liefst in een vroeg stadium, want dan kunnen we het beste met je meedenken. Er zitten heel veel huishoudens in hetzelfde schuitje en samen staan we sterk.

Blijf bovenal gezond en weet dat we er ook nu voor je zijn

Hypotheek oversluiten?

Hypotheek aanvragen?