Verzekeraars vinden dat auto’s moeten worden uitgerust met een zogenoemde Event Data Recorder, zodat bij een ongeluk de data uit beide auto’s kan worden gebruikt om vast te stellen wat er is gebeurd.

Zo willen de verzekeraars dat bijvoorbeeld de politie of andere onafhankelijke partijen deze informatie gebruikt bij het onderzoek naar de toedracht van het ongeval. De verzekeraar kan er dan snel achter komen bij wie de aansprakelijkheid ligt. Dit zal zorgen voor een snellere afhandeling van schades. Dit is ook in het belang van de klant.

Op dit moment zien alleen de autofabrikanten de data van hun eigen auto’s. Een derde partij kan dit alleen krijgen tegen betaling. Verbond van verzekeraars willen dat de consumenten zelf beschikking krijgen over deze data. Zo kan de consument ook zelf bepalen welke instanties hierover kunnen beschikken.

Hypotheek aanvragen?

Hypotheek oversluiten?