Het is weer tijd voor vakantie! Eventjes lekker ertussenuit zonder te veel zorgen aan je hoofd, dat is het idee. Maar ook bij de vakantie is het goed om van tevoren alles op een rijtje te zetten, om straks écht gewoon lekker te kunnen ontspannen. Daarom geven we je zeven tips over geldzaken en verzekeringen op en rondom de vakantie.

Tip #1: bedenk of je een reisverzekering wilt afsluiten
Het is niet verplicht om een reisverzekering af te sluiten, maar het is wel aan te raden. Wanneer je onverhoopt bagage kwijt raakt of als er een ongeluk gebeurt is het natuurlijk fijn om hiervoor verzekerd te zijn. Zo voorkom je een financiële tegenvaller. Er zijn veel verschillende reisverzekeringen, dus het is belangrijk dat je de juiste uitkiest. We helpen je hier graag bij.

Tip #2: boek op het juiste moment
Bij het boeken van een vakantie is het belangrijk dat je dit op het juiste moment doet, aangezien de prijzen fors kunnen verschillen. De goedkoopste vluchten kun je boeken wanneer de nieuwe dienstregelingen ingaan, dit is in januari en juli. Boek ook liefst via internet, aangezien dit de meeste opties geeft. Let echter wel op verborgen extra kosten: de prijs die in grote letters vermeld staat is vaak onder voorwaarden.

Tip #3: laat je huis in vakantiemodus achter
Als je je huis een paar weken achterlaat, is het verstandig om even na te denken waar je geld kan besparen. Ontkoppel onnodige elektrische apparatuur, maak de koelkast leeg, en als je een lamp laat branden tegen inbrekers, gebruik dan een spaarlamp en tijdschakelaar.

Tip #4: buiten eurozone op vakantie? Pinnen kan geld kosten
In het buitenland kan het zijn dat je extra moet bijbetalen bij Pin-transacties. Wees daarom voorbereid en bedenk je of het in bepaalde landen beter is om te pinnen, geld uit de muur te halen, of zelfs contant geld mee te nemen. Als je geld pint, neem dan een groter bedrag in één keer op en reken af in lokale valuta in plaats van euro’s, dit scheelt wisselkosten.

Gebruik bij deze tip wel je gezond verstand; met te grote bedragen rondlopen is natuurlijk niet verstandig. Check ook even of en hoe contant geld is meeverzekerd op je reisverzekering. Vaak is dit een maximum bedrag of is contant geld uitgesloten van dekking.

Tip #5: boek je hotel van tevoren
Het is meestal goedkoper om een hotel van tevoren te bespreken dan aan de balie, dus probeer dit ook te doen. Zelfs al zit je al in de taxi naar het hotel, misschien valt er nog last-minute wat te regelen. Bel daarom desnoods vanuit de taxi naar het hotel om naar een aanbieding te vragen. De kans is groot dat je dan goedkoper uit bent dan wanneer je met je koffer naast je al voor de receptie staat.

Tip #6: eet buiten de toeristische delen
Wanneer je in een grote toeristische plaats op vakantie bent, probeer dan buiten de toeristische delen te eten: in deze gebieden is het vaak duurder eten. Vraag aan de lokale bevolking wat de beste plekken zijn om te eten, die weten het vaak het beste.

Tip #7: wees niet bang om af te dingen
In veel landen is het de gewoonte om af te dingen op markten of bij winkels. Wees niet bang om dit zelf ook te doen. Als je aanbod afgeslagen wordt kun je altijd nog terugkomen met een nieuw aanbod.

Hypotheek aanvragen?

Hypotheek oversluiten?